Meubelmakers

De O.L.Vrouwkerk te Brugge.

Joannes Franciscus Clauwaert , gedoopt te Brugge in de Sint Salvator kerk op 16 oktober 1714 en overleden te Brugge Sint Jacobs op 15 oktober 1781. Hij vervaardigde tussen 1739 en 1743 een prachtige kansel naar een ontwerp van de gezaghebbende schilder Jan Antoon Garemyn. Het beeldsnijwerk was in handen van Pieter van Walleghem, Jan van Hecke en Pieter Scharlacken.

De Sint Nicolaaskerk te Westkapelle

Deze Rococo-kansel van 1745 was van de zelfde Joannes Franciscus Clauwaert maar is door een recente brand in 2013 volledig vernield.

 

 

brugge2
Te Oostkamp

Een communiebank (1717), door Michael Clauwaert , gedoopt te Brugge O.L.V. 1 wijk op 7 februari 1674 en begraven te Brugge Sint Jacob 1 wijk op 28 mei 1720 en tevens vader van Joannes Franciscus. Deze communiebank bestaat uit 7 vakken, in ” Ajour bewerkte panelen en reliëf”. Die beelden vier symbolische voorstellingen van het H. Misoffer uit alsook de afbeelding van O.L.Vrouw, de H. Petrus en de H. Ursula.

 

brugge3

Gregoire Vandekerckhove

 

Ongetwijfeld moeten er nog meer werken terug te vinden zijn. Zijn er Clauwaerts van Brugge of omgeving die zich geroepen voelen om een beetje verder te graven en ons nog werken van deze voorvaders (met bronvermelding) op te sturen, dan zijn deze steeds welkom.

 

Zie ook:

Plaats een reactie