De Stam Laken in de 20e eeuw

Volgend artikel is van de hand van Louis Clauwaert, lid van het inrichtend comité van de eerste samenkomst. Op aanvraag zette hij zijn herinneringen op papier, het moet dus gelezen worden als geschreven in 1997.

Spijtig genoeg is Louis intussen overleden maar het artikel wordt onaangepast weergegeven.

Henricus Clauwaert (Meldert 1760 +25/01/1837) had 10 kinderen waarvan Michael (Machiel) (°Meldert 29/04/1788+04/07/1869) met afstammelingen “Stantens” waarvan nog de meeste Clauwaerts in Meldert gevestigd zijn.

Verder onze beruchte voorvader “Laken” Laurentius Clauwaert (Meldert 24/09/1797 + 30/04/1882) (het zal 24 september 200 jaar geleden zijn dat hij geboren werd) had 11 kinderen waarvan Ludovicus(10/06/1825 +11/02/1895)en zijn kinderen:

Fransiscus, vader van de Zjaar (Jozef) en overgrootvader van burgemeester Anny De Maght-Aelbrecht van Aalst.

Kamiel (°Moorsel 31/01/1879+ Aalst 25/01/1946). Hij was 5 jaar toen zijn moeder stief. Hij ging heel jong als dienstknecht bij de fam. De Wolf in Aalst waar hij een meisje leerde kennen dat toen dienstmeisje was bij de fam. Moens uit de buurt. Dit werd later zijn vrouw:Elodie Van Horenbeke, ze kregen 7 kinderen, 6 meisjes en 1 jongen. Een van de meisjes: Margriet was de moeder van onze opzoekers en inrichters Marc en Jos Deprijck. Zijn enige zoon Jozef Clauwaert was piloot-marconist en werd door de Sovjets boven Tsjechië in Maribor doodgeschoten in zijn Sabena vliegtuig op 03/06/1954,hij was 41 jaar.

Een andere kleinzoon van Kamiel is de alom bekende dr. Lecompte.

Een van de dochters van Laken was Sofie, ze was gehuwd met Jan Wouters, die woonde 100 meter van de kerk van Meldert. Het huis, bijna nog in oorspronkelijke staat, Molenkouterstraat 1, waarin Jan, die een beetje mank was maar goed geleerd, onderwijs gaf in zijn beste kamer waardoor m’n ooms, tantes en vader goed konden rekenen, lezen en mooi konden schrijven.

Zij hadden een zoon Gustaaf “‘t noeperken”, hij was een hakkelaar en begon elke zin met tnoep,tnoep,tnoep, vandaar zijn bijnaam.

Als we naar school gingen en hij was op zijn veld aan het werken op de Molenkouter moesten we roepen “Dag kozzen Staaf” anders deed hij ‘t zondags zijn beklag tegen ons vader. Hij stond ook bekend als ‘t meneerken en was zaakvoerder van de Boerenbond te Meldert.

Dan was er Augustus (Gust) (Meldert 12/11/1838 + Denderbelle 1929).

Gust ging ooit eens naar de kermis in Moorsel en deed hem daar een lief op van Denderbelle. Dat ging zo maar niet want iedere zondag moest hij dan 5 uur over en weer stappen om te gaan vrijen, door de Faluintjes, over Moorsel en Wieze naar Denderbelle. En dat was te ver voor elke zondag te doen. Vader Laken had wel een paard, maar dat beest moest heel de week hard werken: het moest op het veld werken, het moest brood uitvoeren want Laken was bakker. Hij was er ook van de eerste bij, als de mensen begonnen kolen te stoken voor de verwarming om ook daar handel in te drijven, zodus moest dat beest ‘t zondags rusten en zei vader La: “Onze Gust heeft jonge benen, en als hij wil gaan vrijen dat hij maar te voet gaat. Zo is hij dus zo rap mogelijk getrouwd. Tegen de trouwdag hebben ze dan de kar eens mooi afgewassen en zijn ze ‘s morgens met heel de familie naar Denderbelle gereden. De buren zouden die dag dan wel voor de beesten zorgen.

Eens getrouwd is nonkel Gust niet dikwijls meer naar Meldert geweest want het was toch zo heel ver, en er komt dan de zorg voor het jonge gezin en de beesten moesten 3 maal daags gemolken en gevoederd worden.

In Denderbelle en Dendermonde zijn nog veel afstammelingen van Gust. Tot zelfs in Oberwil Zwitserland zijn er nog 2 jonge Clauwaerts.

Dan was er mijn grootvader Adolf Clauwaert (Lakens Dolf) (°te Meldert 4-12-1840), gehuwd met Melanie Van De Maele. Ze hadden zeven kinderen:

Cyrille Clauwaert,moeder van de familie Dubois.(Pieremoës)

Camiel (Dolves boer) was niet getrouwd en is bij zijn jongste broer Remy in het ouderhuis blijven wonen, hij heeft heel hard gewerkt en was kreupel van ‘t flisijn (artrose). Hij is altijd een hele goede duivenmelker geweest. Hij verzorgde de administratie en de intekeningen in Meldert van de vluchten verder dan Parijs voor de duivenbond van de Houtmarkt in Aalst. Hij kocht ook de hop voor de familie De Wolf te Aalst in Hekelgem en Meldert (een uitloper werd dat genoemd), waardoor hij iedere maandag te voet naar Aalst trok voor zijn relaas bij de Wolf. Daar zag hij dan zijn beste vriend, neef en naamgenoot: de grootvader van Jos Deprijck. Ze konden dan eens Iekker praten (meestal over de duiven) bij een Iekkere pint die ze aangeboden kregen door Désire De Wolf.

Maria Clauwaert was non in Sint Gudula klooster in Aalst.

Mathilde Clauwaert (mijn meter) was ongehuwd en woonde ook evenals haar broer Camiel bij ons in (ze kon zeer lekkere vlaai, peperkoek en kaas maken en warme sokken breien voor de winter)

Jozef Clauwaert (nonkel Zjef) was gehuwd met Marie Van Roy en hadden een dochter Augusta die nog altijd in het oudershuis woont in Hekelgem in de Fosselstraat, gehuwd met Jan Van Neste.(hij had zelf geen paard zo ging ik altijd zijn veld omploegen, hij kon boeiend vertellen)

Julia Clauwaert was getrouwd met Jan De Bailleu, waarvan afstammelingen: de kinderen van Gijsegem.(Ze woonde in Welle. In de oorlog woonde ze met haar dochter Maria in Hekelgem bij nonkel Zjef. Ze was dan weduwe. Ze kwam bij ons in de oogst en in de hoppepluk helpen.)

Remy Clauwaert (vader) °8/12/1885 +20/5/1960 gehuwd met Godelieve Baert (moeder) °3/4/1897 +8/12/1968. Vader was een stille man. Hij was een heel goede muzikant, hij speelde piston (nu vervangen door trompet). Als 12 -jarige speelde hij een eerste maal solo op de kiosk met het muziekfeest op de kermis. Moeder was één van de 12 kinderen van “Dokenboutens”,een in Meldert goed gekende familie.

Remy en Godelieve hadden 4 kinderen:

Maria Clauwaert 7/2/1926 gehuwd met Eugeen de Croes en kinderen:Godelieve De Croes gehuwd met Fons De Koninck en kinderen Raf, Iwein en Robbrecht, Josée De Croes gehuwd met Jef Van Belle en zoon Sebastiaan, Pierre De Croes gehuwd met Leona Michiels en zoon Wim, Marc De Croes gehuwd met Greta Otterman en kinderen Marijke, Nicky en Kris, Erna De Croes gehuwd met Marcel De Bondt en zonen Frederik en Jonathan

Lodewijk Clauwaert 2/3/1928 gehuwd met Josephine Dirix en kinderen:

Lieve Clauwaert gehuwd met Eddy Van Lierde en kinderen:Leen & Evi

Carina Clauwaert samen met Wieland Van Minnen en kinderen:Koenraed & Ewoud Braem, Geert Clauwaert gehuwd met Karla Van Landegem en kinderen:Jolien & Annelies

Jozef Clauwaert 20/3/1930 gehuwd met Georgette Vinck en kinderen:Els Clauwaert gehuwd met Chris Tondeleer en kinderen Mathieu & Frederik, Hans Clauwaert gehuwd met Ingrid Van Der Eeken,

JuIia Clauwaert 14/1/1933 gehuwd met Edward Bruyninckx en kinderen:Machteld gehuwd met Werner Heyman en kinderen:Steven & Jurgen, Jan Heymans gehuwd met Diana Van Buggenhout en dochter Mike.

Zie ook:

Plaats een reactie