Wapenschild

Neen, dit zijn niet de eeuwenoude wapenschilden van de Clauwaerts. De reden is eenvoudig, er is waarschijnlijk nooit een wapenschild geweest.
De hier afgebeelde schilden zijn niet het logo van de familievereniging Clauwaert.

Clauwert

ca_clw0s

Na het eerste ontwerp was het na verder onderzoek aan verandering toe wat resulteerde in het volgens heraldische regels opgestelde.

Klik hier om het lied van “de clauwaert” te horen

[sc_embed_player volume=”50″ fileurl=”/wp-content/uploads/2015/08/clauwaert.mp3″]

clauwaertlfamilie

Het wapenschild telt 3 velden die elk een symbool voor de naam herbergen.

Boven links is het hoefijzer een verwijzing naar de meest aanvaardbare uitleg van de naam, een Clauwaert is iemand die aan de “clauwen” werkt, i.a.w. een hoefsmid.

Rechts daarvan een verwijzing naar de meest romantische uitleg, een gouden of gulden spoor en de slag der Gulden Sporen, wat tevens de kleur van de symbolen verduidelijkt.

Onderaan tenslotte de Engelse leeuw zoals die gebruikt werd door de Gentenaars, “lopende en kijkend”. Deze leeuw vervangt de “thunderbold” die in het oorspronkelijke ontwerp verwerkt werd. Door de recente opzoekingen was immers de band van de Clauwaerts (Gentenaars) met de Engelse koning een belangrijke rol komen te spelen in de verklaring van de naam Clauwaert – zie elders. Deze leeuw staat op een blauwe achtergrond zoals in het wapen van de Engelse koningen

De rode achtergrond van het overige gedeelte van het schild verwijst naar “gules” of “gueules” of de rode muil van een leeuw, wat een knipoog is naar de romantische visie van de naamsverklaring van een klauwende leeuw. Bovendien komt deze kleur ook voor in voormeld schild. De ingevoegde splitsing in “argent” of zilver zal in gebruik verbleken en is daarom in wit weergegeven. Het dient echter ook aanzien te worden als “metaal” wat dan weer verwijst naar de hoefsmid (hoefijzer) en naar de paarden (spoor)

Onder het wapenschild bevindt zich de wapenspreuk die voor de vereniging gekozen is: “Flandria domi nostrae” of, “Vlaanderen, onze thuis”.

Ontwerp: Bob Clauwaert & Don Smith

Met uitzonderlijke dank aan Don Smith (5 november 1939 – 12 februari 2002) voor de support en de hulp bij de opzoeking en bij het ontwerp.

© Het wapenschild is uitsluitend eigendom van de familievereniging, gebruik door anderen zal als een misdrijf worden beschouwd en steeds gerechtelijk worden vervolgd ©