Peter Clauwaert de derde

organigrampetrus derde_pijl

Zoals uit bovenstaand schema blijkt is de benaming Petrus de derde een beetje dubbelzinnig, hij is niet de Petrus die in de derde generatie opduikt maar de derde Petrus in rechte lijn naar de huidige afstammelingen.

Hij werd geboren als eerste kind van Arnoldus (Aert) op 5 maart 1628 en overleed op 48 jarige leeftijd op 22 januari 1677.

Hij huwde op 23 januari 1665 met Catharina Robijns. De familie Robijns was één van de betere families in Hekelgem. Catharina overleed in 1666 met achterlating van 4 kleine kinderen.

Er heerste op dat tijdstip een pestepidemie, is zij hieraan gestorven? Zeer goed mogelijk als men ziet dat het dorp Hekelgem, 300 zielen tellende, in dat jaar dertig begrafenissen telde.

In die tijd was hertrouwen echter een kwestie van overleven en Peter huwde reeds voor een tweede maal op 19 mei 1667 met Elisabeth De Vis. Het gezin werd uitgebreid met nog 5 kinderen.

Het is deze Petrus die als de ware stamvader beschouwd moet worden van de nu nog levende Clauwaerts van de stam Hekelgem.

Van de kinderen uit zijn eerste huwelijk stamt o.a. de stam Antwerpen af terwijl zijn tweede huwelijk voor de stam Meldert, Aalst, Asse, Denderbelle enz…. gezorgd heeft.

Een eigenaardigheid is wel dat deze Peter, in tegenstrijd met zijn vader, die koster was, met zijn grootvader, die kerkmeester was en met zijn zonen waarvan er ook twee kerkmeester waren, ogenschijnlijk niets met de kerk te maken had.

Veel vinden we niet terug van deze Peter, enkel volgende vermelding van verkoop van hout aan de kerk, uit 1672, vermoedelijk voor het stoken van de kerk-ast voor de omgehaalde hop.

 

hout

Item ghegeven aen peter clauwaert over ses boexhen
haut …………………………………………………………………iii gulden

 

Vermoedelijk woonde Peter niet meer in het dorp van Hekelgem maar in de omgeving van de abdij van Affligem.

 

Zie ook:

 

Plaats een reactie