Een Clauwaert als wielrenner.

Filip Clauwaert, van de stam Huise, vond volgend fragment op het web

Zjcharl1
De Sjaar

Sjalen van de Zjaar (Karel Clauwaert)

° te Baardegem op 9 februari 1915, gehuwd met Pelagie Luypaert en woonachtig te Baardegem, Molenstraat 47 – (+)Baardegem op 22 februari 1979 ‘Sjalen van de Zjaar’ was eigenlijk van de Klaarhaag (Meldert). Na zijn huwelijk vestigde hij zich in Baardegem. Lang heeft hij niet gekoerst. Spijtig, hij had aanleg “Sjalen heeft bij de beginnelingen veel koersen gewonnen, ne keer acht op een jaar. Een van zijn belangrijkste tegenstanders was Sylvain Grysolle van Wichelen. In Hekelgem lag hij ne keer op kop, samen met een coureur uit de geburen, een zekere Nevens. Sjalen reed toen met de trui van fietsenfabrikant Delfa, het merk dat onze Jef ( ) verkocht. Het was een zwarte met een grijze streep. Ook de mannen van Van Hauwaert reden met een zwarte trui. In de laatste ronde dacht een supporter van Nevens dat Sjalen ‘doeffe’ (erdoor) zat.

“Die van Vanhauwaert kan niet winnen,” riep hij. De vader van Sjalen hoorde dat. “Wedden voor twintig frank,” zei de Zjaar, “dat die van Van Hauwaert wél wint?” Er wérd gewed. En Sjalen won. Zijn vader naar ‘t café. “Veertig demi’s!” riep hij uit. Een demi kostte toen 1 frank. Sjalen had supporters genoeg om al die demi’s uit te helpen drinken. Er waren er zo veel dat de Zjaar nog een frank moest toeleggen om zelf aan een pint te geraken.” (Gustaaf Van de Velde)

foto: Karel Clauwaert rond 1935

De Zjaar op oudere leeftijd

Zjaar

De voornoemde Karel Clauwaert “Sjalen van de Zjaar”en zijn vader, Joannes Clauwaert, de “Zjaar”, waren bekende figuren in de faluintjes gemeenten Meldert en Baardegem.
Beiden waren Pouliers van beroep (een beroep, typisch voor de streek. Wanneer men het huidige Meldert – Baardegem bekijkt ziet men nog steeds een enorme concentratie van kippenslachterijen, kwekerijen enz.).
Ze maken deel uit van de stam die te Hekelgem rond 1550 ontstond, meer bepaald van het gedeelte dat naar de westzijde van de abdij van Affligem ging wonen, in Meldert.

Een van de bekendste nakomelingen van de Zjaar is de huidige burgemeester van Aalst, Annie De Maght-Aelbrecht, zijn kleindochter.

 

Zie ook:

 

Plaats een reactie