Reactie van de “Bierproever”

Een vraag gezonden door Bob aan de gezonde vereniging Den Bierproever (http://www.dma.be/p/bier/5_2.htm#) leverde het volgende antwoord op ons toegezonden door Casimir Elsen, Hoofdredacteur Den Bierproever, waarvoor dank.

Een bier gebrouwen rond 1555… daar vraag je nogal wat !

Dit lijkt me eerder iets voor een historicus dan voor een biervereniging die zich met de hedendaagse bier- en brouwwereld bezighoudt.

In het archief van Den Bierproever werd nergens de biernaam clauwaert teruggevonden.

De tekst van Prof. R. Van Uytven, “De drankcultuur in de Zuidelijke Nederlanden tot de 18de eeuw”, afgedrukt in het boek “Drinken in het verleden” (Leuven, 1973) heeft het hier en daar wel over Gent, maar vernoemt geen enkele specifieke brouwer of bier. Het lijkt er wel op dat Gent niet echt een groot brouwcentrum was, want de professor schrijft o.a. : “In Gent werd de brouwnijverheid volledig overspoeld door vreemde bieren, in hoofdzaak de Leuvense. In 1768 werden in deze zo volkrijke stad slechts 1000 amen bier gebrouwen” (1 aam = ca. 1,5 hectoliter).

Elders in het boek is er sprake dat er in Gent op het einde van de 15de eeuw 109 brouwerijen waren, verenigd in een brouwersgilde.

In dat verband zou misschien iets terug te vinden zijn in een boek van Louis Minard-Van Hoorebeke, getiteld “Beschrijvingen van de gilden en neringen der stad Gent”, uitgegeven in Gent in 1877. In een gewone bibliotheek ga je dit boek uiteraard niet vinden, maar mogelijk is het wel in de Universiteits-bibliotheek van Gent aanwezig. Of anders in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel.

Ik weet dat dit een zeer mager antwoord is op uw vraag, maar meer vind ik hier niet terug. Zoals hierboven al gezegd : ik denk dat je meer kans op succes hebt indien je bij een historicus te rade gaat, of bij een geschied- en heemkundige kring (ik neem aan dat zoiets in Gent ook wel zal bestaan).

Met vriendelijke groet,

Casimir Elsen

Hoofdredacteur Den Bierproever

 

Zie ook:

Huis de Spiegel

Bierhistorie

Handelingen XXXV-1981

Uilenspiegel en Clauwaertbier

Plaats een reactie